TRATAMENTUL PICIORULUI DIABETIC CU OZON!!!!!

UNIC ÎN ROMAN!!!!

         Ozonoterapia ocupă un rol important în tratamentul complex al diabetului zaharat tip I şi II. Terapia cu ozon  previne sau încetineşte evoluţia unor complicaţii ale diabetului zaharat cauzate de deficitul de glucoză în ţesuturi (neuropatii, retinopatii, artropatii).

Are  acţiune imunomodulatorie în tratamentul complicaţiilor provocate de scăderea rezistenţei imunitare la bolnavii cu diabet zaharat (infecţii cutanate şi ale mucoaselor, picior diabetic), acţiune antimicrobiană, antifungică, antivirală, acţiune antiinflamatorie, de detoxifiere, stimularea microcirculaţiei şi creşterea oxigenării ţesuturilor.

      Ozonoterapia reduce dozele de medicamente antidiabetice orale şi de insulină, reduce gravitatea complicaţiilor provocate de diabet, îmbunătăţind calitatea vieţii acestora.

Cu rol de antiagregant plachetar, ozonul contribuie la reducerea riscurilor cardiovasculare la care sunt expuși pacienții. Reducerea nivelului de colesterol si de trigliceride pe parcursul terapiei produce, de fapt, o scadere a factorilor de risc si prelungeste durata de viață.

Formele de administrare a ozonului în tratamentul diabetului zaharat sunt următoarele:

– Autohemoterapia;
– Infiltraţii locale;
– Tratament local în saci hipobarici;
– Folosire apei ozonizate în tratamentul local.

Durata tratamentului cu ozon

Tratamentul cu ozon este individualizat in functie de stadiul bolii fiecarui pacient si de toleranta pe care o manifesta

Pentru pacienții cu antidiabetice orale și pacienții insulinodependenți, dar fară complicații secundare, se recomandă:

-zece autohemotransfuzii succesive (cate una pe saptamana), in fiecare an, urmate de cate o ședință pe lună.

Pentru pacientii cu retinopatii diabetice, după tratamentul cu ozon a fost demonstrată obiectiv creşterea acuităţii vizuale, reducerea micro-hemoragiilor şi a edemului la nivelul retinei si s recomandă:

- cate o sedință de autohemotransfuzie pe lună

Pacientii care prezintă ulcerații la nivelul piciorului (picior diabetic), infectii extinse si necroza, toate suvenite brusc, dupa o banala intepatura sau zgarietura,  necesită  o abordare complexa si pe termen lung. In acest caz abordarea terapeutica este bazata pe un tratament cu saci de ozon la nivel local si autohemotransfuzii pentru efect sistemic. In functie de gravitate, pacienții se prezinta la tratament de trei ori pe saptamana la inceput, iar ulterior, pe măsură ce rănile se vindecă, frecvența scade pana la o sedință săptamanal. . Piciorul se spală cu apă ozonizată și se introduce intr-un sac special. In interiorul sacului se infuzează ozon la o concentrație ridicată pentru a obține un efect direct antibacterian si antifungic, bazat pe proprietățile sale oxidative. Ozonul aplicat local in saci are rolul de a igieniza ulcerul, de a il vindeca din exterior, ozonul introdus prin autohemotransfuzie isi va produce efectele din interiorul organismului, contribuind astfel  la formarea de noi vase de sange, la îmbunătățirea oxigenării și , în consecință, la regenerarea tisulară. Rezultatele se văd dupa cel putin 5-6 ședințe, iar tratamentul, in acest caz, dureaza intre trei si șapte luni, depinzănd de gradul de afectare al piciorului și de modul in care pacientul urmeaza tratamentul si regimul alimentar.

 


Print