
Durerea de spate
Durerile de spate afectează aproximativ 30% din populația adultă,
drept urmare se numără printre cele mai frecvente patologii cu care medicii se confruntă.
Durerea de spate poate apare in orice regiune a spatelui. In funcție de localizare, poate să fie o durere cervicală, toracală sau la nivelul inferior al spatelui, in zona lombară ori sacrală. Cele mai frecvente dureri de spate apar in zona lombară, deoarece aceasta susține cea mai mare parte a greutății din partea superioară a corpului.
Durerea lombară este cea mai costisitoare condiţie benignă în ţările industrializate . Experţii de domeniu au estimat că circa 80% din populaţia SUA suferă pe parcursul vieţii de durere lombară cauzată de patologia coloanei vertebrale . Prevalenţa anuală a durerii lombarăe este de 15-45%. Circa 33,2% din pacienţi cu durere în spate prezintă simptomatologie pentru o perioadă mai puţin de o lună, 33% raportează durere pentru 1-5 luni şi 32,7% pacienţi – mai mult de 6 luni. Cronicizarea simptomatologiei se observă la circa 2-7% pacienţi . Durerea lombară ocupă locul doi după motivele de adresare la medic pentru o boală cronică, este a cincea cauză de spitalizare şi al treilea cel mai frecvent motiv pentru o intervenţie chirurgicală, impactul socio-economic fiind unul major.
Cauze structurale ale durerii lombare
Durerea lombară este cel mai adesea atribuită mai multor factori biomecanici majori:
- Hernia de disc
- Artroza coloanei vertebrale
- Postura necorespunzătoare
- Leziuni la nivelul spatelui si a coloanei lombare
Cauze biologice și psiho-sociale ale durerii lombare
- stil de viata.
- oboseala,
- stresul emoțional,
- fumatul și forma fizică slabă a organismului,
- concentrarea excesivă asupra fragilității corpului uman, discuția despre talie ca fiind un punct slab al corpului, frica de hernii, „vertebre zdrobite”, postura incorectă și etichetarea constantă a acestor afecțiuni ca fiind dureroase, pot avea efectul opus și pot contribui la formarea hipersensibilității și a vulnerabilității crescute la durere.
Cauzele durerii de spate la locul de munca
- ridicarea si transportul de greutati, impingerea sau tragerea incorecta a acestora, in cazul constructorilor, și a celor care se ocupa cu manipularea marfurilor;
- miscarile repetitive care suprasolicita anumite grupe de muschi si genereaza durere;
- activitatile specifice unor profesii declanseaza si intretin durerea de spate.
- șofatul pentru perioade lungi de timp,
- stresul psihic are ca reflex incordarea musculaturii, ceea ce duce la tensionarea suplimentara si la durere.
- pozitia incorecta la birou, pozitia aplecata pentru timp indelungat sau profesiile unde este necesar statul in picioare produc exagerarea curburilor naturale ale spatelui, ceea ce are ca efect instalarea durerii cronice si oboseala musculara.- incordarea gatului (in cazul sofatului sau al lucrului la calculator),
Poziția ideala a corpului în repaus este urmatoarea:
- Spatele drept;
- Pieptul în față;
- Gâtul drept, cu capul poziționat chiar deasupra trunchiului;
- Umerii aliniați cu urechile.
Afecțiunile musculo-scheletice reprezintă cea mai frecventă problemă de sănătate legată de munca in Europa. Un sfert dintre lucratorii din UE acuză dureri de spate și aproape un sfert dureri musculare.
Factori de risc pentru durerile lombare
Există o serie de caracteristici ale stilului de viață și ale personalității care influențează predispoziția la durerile lombare. Principalele sunt:
- Vârsta - persoanele în vârstă sunt mai expuse riscului;
- Activitatea fizică – persoanele inactive sunt mai expuse riscului, cu excepția sportivilor de performanță și muncitorilor, unde trauma este mai mare;
- Greutatea - persoanele cu supraponderalitate și obezitate sunt mai expuse riscului;
- Factorii psihosociali: stres, anxietate, depresie;
- Educația - nivelul scăzut de educație este asociat cu episoade mai frecvente și mai lungi de dureri de spate debilitante; această legătură poate fi explicată prin natura muncii pe care persoanele mai puțin educate o desfășoară, dar și printr-o serie de alte circumstanțe, cum ar fi accesul la asistență medicală, fumatul și consumul de alcool, dieta nesănătoasă, sănătatea mintală precară, niveluri mai ridicate de stres și altele.
Investigarea durerii lombare
- Examinarea fizică generală - cu atenţie specială pentru zonele indicate de anamneză;
- Evaluarea neurologică
- Investigaţiile paraclinice analize medicale
- Radiografia coloanei lombare
- Indicaţii CT / CT mielografie
- Indicaţii IRM
Modelul bio-psiho-social al durerii oferă o viziune mai holistică asupra sănătății pacienților. Principiile stabilite de psihiatrul american George Engel în 1978, sunt la fel de relevante și astăzi, cum erau și în urmă cu 40 de ani. Durerea poate avea cauze fiziologice, individuale și contextuale;
- Durerea nu poate reflecta deteriorarea țesutului și țesutul deteriorat poate să nu afecteze;
- Factorii psihosociali pot modifica sensibilitatea, severitatea și evoluția naturală a durerii cronice.
- Tratamentul durerii ar trebui să fie rezultatul unei colaborări între pacienți, medici și oamenii de știință.
- Relația interpersonală dintre medic și pacient poate fi decisivă pentru succesul tratamentului (așa-numita relație terapeutică).